Taylor Swift och de där killarna.

Jag vet inte om ni har sett Vogues 73 questionsserie som de har på sin hemsida?

De filmar kända personer och ställer 73 snabba frågor samtidigt som personen visar upp sitt hem, ateljé, modebutik eller whatever rocks their boat. Ett roligt grepp kan jag tycka och många frågor ställs med glimten i ögat. Jag kan verkligen rekommendera er att se ett sådant avsnitt när ni har några minuter över.

Flera av mina favoritpersoner har intervjuats, bl. a allas vår Posh Spice, Victoria Beckham, var med och var riktigt rolig, Taylor Swift bjöd in till sitt hem och visade en minst sagt oroande faiblesse för katter. Men jag kan komma över just den delen med henne pga. sjukt cool person. Anyhow, det är intervjun med Taylor jag vill prata om, inte hennes intresse för katter och inredning med katter på (ok kanske har hakat upp mig lite på det) utan om en av frågorna hon fick.

What’s the one thing you wish you knew at age 19? 
If I could talk to my 19-year-old self, I’d just say, ”Hey, you know, you’re gonna date just like a normal twentysomething should be allowed to but you’re going to be a national lightning rod for slut-shaming.”

 För det kan vi väl ändå vara överens om? Att Taylor Swifts kärleksliv ifrågasatts och hånats en del genom åren i tidningar, på nätet, av andra kända personer (ofta manliga komiker) osv.
Jag vet inte hur ni känner men alltså, hur många träffar den de ska leva med för resten av sitt liv när en är i tonåren? Inte jättemånga skulle jag säga. De allra flesta dejtar runt, ligger runt, hånglar runt och har det rätt bra – skillnaden är att hon är en hon. Tjejers sexualitet ifrågasätts, hela tiden. Tjejer som ligger är äckligt, killar som ligger är häftigt. Jag kommer ihåg när jag var i tonåren och hade några äldre killkompisar som hade en tävling om vem som först skulle ligga med en tjej född på 90-talet. Jag är alltså född 1989, de här killarna mellan 1984-1986. Jag var nog 15 eller 16 år när den här tävlingen tog form vilket betyder att de födda på 90-talet inte ens var lagliga att ligga med. Men det garvades det åt, high-fives stod som spön i luften och ja han som vann, han vann en platta öl. Än idag kan de här personerna garva åt den där tävlingen.

Samtidigt som de skrattar åt den där tävlingen lyfts en gammal kompis upp, han som när han var 27 blev tillsammans med en kvinna som var 39, hon hade två barn och de blev kära och skaffade två gemensamma också. De bor i dag i ett superfint hus rätt långt från vår kommun och har ett, vad det verkar, fantastiskt härligt liv. Ingen skickar en high-five mot henne för att hon ”lägrade en ung förmåga” – nej henne hånar man lite. Kallar henne för cougar, gör sig lustig över att hon har 4 barn med tre olika män, att hon var tvungen att gå ner i åldrarna för att hitta någon som vill ha henne.

I all oändlighet kan det där fortsätta. De har till och med varit så broderliga mot sin vän att de uttryckt en oro för hur han ska vilja ligga med henne när hon börjar få rynkor och ”tuttarna hänger vid naveln”. Deras lösning är att hon får fixa botox och silikon. Easy-peasy. För en kvinnas största uppgift här i livet är att behaga en mans öga. Ska vi verkligen en vandra den vägen hörrni? Att deras egna kroppar inte är 20 längre verkar inte bekomma dem när de går till det lokala haket och stöter på tjejer med falskleg.

Men ok, det är inte dem det här ska handla om. Inte bara. Utan om gemene person egentligen, om hur en persons sexualitet kan var skammad medans en annan persons kan vara beundrad. Bara pga kön. Om vi nu ska snacka seriedejtare så är väl ändå Leonardo DiCaprio ett typexempel? Han verkar byta ut tjejer så fort de fyller 24, själv är han ju inte 24 längre men jaja, vem bryr sig? Nej precis, ingen jävel bryr sig att han närmar sig 40 men tjejerna han träffar blir aldrig äldre, hans ”typ” är 24åriga modeller. Jag kan väl kanske tycka att det är mer häpnadsväckande än att en 20something person dejtar runt?

Kan vi inte enas om att vi slutar slut-shamea? Vi höjer istället för trycker ner. Hejar istället för att fälla krokben. Det är kul att vara 20, varför ska snubbar ha roligare än brudar? Det går inte ihop…