När en hellre dör än blir våldtagen.

Det jag möttes av när jag öppnade Aftonbladets app. Kul att vara kvinna. Inte.
Det jag möttes av när jag öppnade Aftonbladets app. Kul att vara kvinna. Inte.

 

Jag vet inte om ni läst detta, jag gjorde det tyvärr. Där ovanför rubrikerna om den våldtäkt som begicks på en studentkryssning häromdagen fanns en annan rubrik. Om en våldtäkt som aldrig genomfördes men som fick en vändning som visar hur jävlig en våldtäkt är.

En 20-årig kvinna och hennes pojkvän kommer hem till en lägenhet de hyr under sin semester, de möts av den mäklare som förmedlat lägenheten samt dennes vänner. De övermannar pojkvännen och låser in honom i ett av lägenhetens rum. De sliter kläderna av kvinnan och ska alltså våldta henne. Hon ser ingen annan utväg än att klättra  ut genom fönstret för att undkomma dem. När de sedan försökte dra in henne i lägenheten igen, släppte hon taget.

Hon valde alltså att dö istället för att bli våldtagen. Hon kände alltså att döden var rimligare. Förstår ni? Döden är bättre än att bli våldtagen. Jag har aldrig blivit våldtagen, men jag har blivit utsatt för sexuella trakasserier på ett gammalt jobb. Jag vet hur jag kände då, hur dåligt jag mådde och hur jag funderade på hur min egen del i det egentligen var. Jag kände skuld och skam. Men ingen våldtog mig iallafall.

Kvinnor lever i en värld där de är överrepresenterade bland våldtäktsoffren. Kvinnor lever i en värld där de blir tillsagda att inte gå ut på kvällen om en våldtäktsman härjar i deras område (ping polisen i Östersund). Vi lever i en värld där vi fortfarande blir ifrågasatta vad det gäller våra kläder, alkoholintag eller om vi log mot förövaren. Vi lever i en värld där en ung människa hellre dog än blev våldtagen. En ung människa kände att det som följer efter en våldtäkt kanske inte är ett liv egentligen utan en lång process att kunna leva igen. Alla kommer inte kunna göra det. Vissa kan. Alla kan inte. Och det vet en ju inte direkt innan. Ingen ska behöva ta reda på det heller.

Kan vi även prata om att Aftonbladet lagt den här artikeln under sina nöjesnyheter. För att hon var modell? Mycket möjligt. Men ett våldtäktsförsök som slutade i en död person platsar knappast bland nöjesnyheterna. Hur sjukt är det inte?